Продукти:
- 350 г брашно + допълнително за разточване
- 1/2 чаена лъжица сода за хляб
- 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- 1 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
- 1 чаена лъжица канела
- 1/4 чаена лъжица смляно индийско орехче
- 1/4 чаена лъжица смлян бахар
- 1/4 чаена лъжица сол
- 120 г меко масло
- 100 г захар
- 1 яйце
- 80 г течен мед
- 80 г меласа
Фурната се нагрява на 180°C.
В купа се смесват брашното, содата, бакпулверът, подправките и солта.
Отделно се смесват маслото и захарта. Разбиват се с миксер докато се получи гладък крем. Добавят се яйцето, медът и меласата. Разбиват се отново докато сместа стане еднородна. Към нея по малко се добавя брашнената смес и се замесва меко тесто. Меси се за кратко докато стане еднородно и престане да лепне. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 5 мм. Изрязват се джинджифиловите човечета. Изрезките се събират на топка, разточват се отново и пак се изрязват сладки.
Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене на разстояние една от друга. Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 12 минути. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата и тогава се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно.
Когато вече са напълно истинали можете да ги окрасите!